04/29/2019

TOEKOMST VAN ISOLATIE

DE WETENSCHAP STAAT NIET STIL, ER WORDT STEEDS GEZOCHT NAAR NIEUWE EN EFFECIËNTERE MANIEREN OM ONS DAGELIJKS LEVEN TE MODERNISEREN. DIT GELDT OOK VOOR DE ZOEKTOCHT NAAR COMPACTERE ISOLATIEMATERIALEN.
WE BESPREKEN ER HIER TWEE VAN

DE WETENSCHAP STAAT NIET STIL, ER WORDT STEEDS GEZOCHT NAAR NIEUWE EN EFFECIËNTERE MANIEREN OM ONS DAGELIJKS LEVEN TE MODERNISEREN. DIT GELDT OOK VOOR DE ZOEKTOCHT NAAR COMPACTERE ISOLATIEMATERIALEN.
WE BESPREKEN ER HIER TWEE VAN;

AEROGEL

WAT IS HET

Aerogel wordt ook wel frozen smoke, oftewel bevroren rookgenoemd door de unieke uitstraling van de stof. Het is een vast materiaal die vooral bekend staat om zijn extreem lage dichtheid, De aerogel die het meest wordt gebruikt heeft een dichtheid van 0.020 g/cmᶟ of hoger. Ter vergelijking: de dichtheid van lucht is 0,0012 g/cmᶟ. Het is dan ook de laagste dichtheid die ooit gemeten is voor een vaste stof.
Daarbij is aerogel een enorm poreus materiaal. Porositeit heeft in het algemeen tot gevolg dat het materiaal langzaam vocht doorlaat. Voor isolatie van een gebouw is een poreus materiaal gewenst, door de warmtehoudende eigenschap van de grote hoeveelheid lucht in het materiaal.
Zoals vele innovatieve uitvindingen werd aerogel voor het eerst toegepast in de ruimtevaart. De NASA gebruikte het voor het isoleren van elektrische ruimtesondes.

VOORDELEN

Doordat aerogel een grote porositeit en een extreem lage thermische geleidbaarheid, heeft aerogel een ontzettend goede isolerende werking. Het isoleert tot 8 keer beter dan de materialen die er nu vooral in isolatiebouw wordt gebruikt. (PUR/PIR schuim, glaswol…)
Het materiaal is vlamdovend en meestal ook vuurbestendig. Zij hebben een temperatuurbereik van -196˚C tot 650˚C.

NADELEN

Als deze aerogels in hun originela gebruikt worden zijn deze zeer breekbaar, het heeft een chemisch proces nodig om dit te kunnen tegenwerken. Het maken van een aerogel kost veel tijd (ongeveer 6 dagen). Ook de machines waarmee het product gemaakt wordt zijn peperduur. Dure apparaten in combinatie met het tijdrovende proces zorgen voor een zeer duur materiaal. 1 m3aerogel kan tussen de €3500,- en €5000,- kosten.

CONCLUSIE

Voorlopig is het gebruik van aerogel als isolatie beperkt, maar wetenschappers blijven hoopvol in het ontdekken van nieuwe en efficiëntere technieken. Als men een manier zou vinden om het productieprobleem op te lossen, hebben we een revolutionair materiaal in onze handen, wat ook voordelig is voor het milieu.

VACUÜMPLATEN

WAT IS HET

Het is een isolatieplaat met een vacuüm kern. Dit gebeurt door de ingesloten lucht bij een plaat met een poreus materiaal te verwijderen en dus een vacuüm gecreëerd wordt. Dit wordt omhuld met een luchtdichte folie waardoor het vacuüm in stand blijft.

VOORDELEN

Microporeuze vacuümisolatieplaten hebben een extreem hoge isolatie- of lambda-waarde (0,007 W/m.K ). Zij isoleren dan ook gemiddeld vijfmaal beter dan traditionele isolatiematerialen. Ze zijn veel dunner dan de traditionele isolatie vormen en zijn dus enorm plaats besparend.
. Aangezien het een vacuüm is kan er ook geen/nauwelijks geluid doorheen de isolatie.

NADELEN

Zodra er wat schade is en er lucht in de platen kan komen vervalt het vacuüm en het daarbij horende isolatiewaarde. De prijs is ongeveer het dubbele tot drievoudige voor gelijke isolatiewaarde met andere materialen. Bovendien kunnen VIP-producten niet worden gesneden om te passen zoals bij conventionele isolatie, omdat dit het vacuüm zou vernietigen en niet-standaard afmetingen moeten op bestelling worden gemaakt, wat ook de kosten verhoogt. Bovendien kunnen typische panelen niet veel boven 100 ° C werken vanwege de kleefstof die wordt gebruikt om de dunne omhulling af te dichten.

CONCLUSIE

Tot dusverre hebben deze hoge kosten in het algemeen de vacuümplaten buiten de traditionele huissituaties gehouden. Hun zeer lage warmtegeleidbaarheid maakt ze echter bruikbaar in situaties waar strenge isolatie-eisen of ruimtebeperkingen traditionele isolatie onpraktisch maken.

 

vacuüm platen deiso bvba isolatie
aerogel deiso bvba isolatie
DEISO BVBA
deiso isolatie roeselare