Kan ik mijn dak overisoleren?

Neen, dit is niet mogelijk.  Het is daar waar er onvoldoende isolatie aangebracht wordt dat er zich condensatieproblemen kunnen voordoen.  Indien men een woning volledig pottdicht gaat isoleren is het wel belangrijk dat er verse lucht binnenkomt.  In oudere woningen is er echter teveel energieverlies door zowel dak- vloer en muur.  Dit heet dan ongecontroleerde ventilatie.  Echter wanneer men van de zolder een bewoonbare ruimte maakt. Dan is het handig om ook een mogelijkheid tot verluchting te voorzien.  Dit kan door een dakraam of ventilatieopening of systeem.

ISOLEREN + VENTILEREN

Wat is een R-waarde?

Een R-waarde is het warmteweerstandsvermogen van een isolatiemateriaal.  Hoe groter dit getal hoe beter.  Indien men meerdere soorten isolatiematerialen gebruikt kunnen deze waarden opgeteld worden.  Om in aanmerking te komen voor isolatiepremies mag enkel de nieuw geplaatste R-waarde van de materialen opgeteld worden. 

Welke dikte moet ik kiezen voor mijn dak- of zoldervloer isolatie?

De dikte van het isolatiemateriaal kiest men in functie van.

  1. De bestemming van de zolder.  Is geluid en het vermijden van warmte in de zomer belangrijk?
  2. Het gewenste isolatieniveau.  Zijn er voorschriften van de architect of bouwheer?
  3. De dakconstructie.  Is het prijs/kwaliteit interessant om extra hout bij te timmeren om meer isolatie te kunnen plaatsen?
  4. De premie voor dakisolatie.  Dit kan uiteraard meespelen, woont u in Brugge of Kortrijk?  Dan kan de factuur door net iets meer isolatie te plaatsen een stuk lager uitvallen dankzij de dakisolatie premies.  

Wij helpen u graag vrijblijvend met meer informatie.

Wat is een lucht-/dampscherm of damprem, en aan welke zijde moet deze geplaatst worden?

Een dampscherm heeft als functie vocht uit de isolatie en dakconstructie te weren.  Het zorgt ook voor de luchtdichtheid van de dakconstructie.  Daarom is het belangrijk om de naden van het dampscherm goed af te tapen. De randen van het dampscherm worden met een speciale kit verlijmd op de muren.