09/28/2017

Onlangs was ik bij een klant die een vrijblijvende offerte had aangevraagd voor de isolatie van het dak.  Hij had een alleenstaande woning gekocht uit de jaren 60.  Op de koop toe was hij boekhouder…  cijfermatig moest het dan ook wel kloppen.  

Hij sprak me over zijn plannen om de mooie “villa laat ik maar zeggen” energiezuinig te maken.   Hij wou allereerst dakisolatie laten plaatsen, gevolgd door een verwarmingstoestel op gas. ( De verwarming bestond uit convectoren van 20 jaar op elektriciteit L  ) en in een later stadium, de ramen vloer en muurisolatie en zonnepanelen. 

Hij had me verteld dat hij wel wat budget had om te investeren, maar wou niet vertellen hoeveel precies. ( ja die west-vlamingen hé, we zijn vrijwel allen dezelfde hierin.  En hij was dan nog boekhouder ook ).    Hij zei me wel dat dit alles toekomstmuziek was omdat hij slechts een deel van het budget had.  Ik vroeg hem dan ook wat zijn werkelijke energiekost was, maar hij wist het niet en zei dat hij 200 euro voorschot per maand betaalde.  En ook dat hij nog geen winter had meegemaakt om een berekening te maken.  

Hij keek me wat sip aan en wist dat het een gepeperde afrekening ging worden.  Ik vroeg hem of hij afwist van de energielening?  Hij reageerde kort en zei dat leningen geld kosten, en wou sparen.  Ik wist zeker dat hij hierin fout zat en legde hem “de energielening” uit.  10000 euro op 5 jaar aan 2%  ( vanaf 1 oktober 2017 wordt dit 15000 euro op 8 jaar aan 2%, en in bepaalde gevallen aan 1% ).  Hij keek me neutraal aan en zocht in mijn ogen een addertje onder het gras.   Ik glimlachte en zei dat we geen aandelen of enig voordeel hadden bij firma’s die zonnepanelen, ramen, muur en vloerisolatie plaatsten.  Maar gewoon dat ik hem oprecht wou helpen in zijn energievraagstuk. 

Ik vroeg of hij kon berekenen wat die lening hem zou kosten en wat de energiebesparende maatregelen aan besparingen zouden meebrengen, rekeninghoudend met inflatie, de algemene stijging van grondstofprijzen, uurlonen, en energieprijzen op de wereldmarkt.  En wat het voordeel zou zijn op 20 jaar.  Door toch te lenen voor energiebesparende uitgaven en het reeds beschikbare budget te gebruiken om de lening af te betalen, en dit aan te vullen met een deel van de bespaarde energiekost.  Zijn hoofd boog naar beneden, de ogen keken terug naar boven en een glimlach verscheen op zijn gezicht.  De erg wijze woorden kwamen uit zijn mond. 

We schoten beiden in een grote lach.  Hij zei “ ja maar; jij kent mijn vrouw niet hé”

 

 

boekhouder
energielening dakisolatie
energiebesparing dakisolatie