08/07/2017
  • Het dampscherm

Niet enkel de keuze van de isolatiedikte of het juiste isolatiemateriaal is belangrijk maar ook de correcte plaatsing zelf. Deze heeft een grote invloed op de eigenlijke isolatiewaarde en op de kwaliteit van uw isolatieproject.

dampscherm dakisolatie
  • Het dampscherm

Niet enkel de keuze van de isolatiedikte of het juiste isolatiemateriaal is belangrijk maar ook de correcte plaatsing zelf. Deze heeft een grote invloed op de eigenlijke isolatiewaarde en op de kwaliteit van uw isolatieproject. Uw isolatiemateriaal afschermen met een dampscherm of een luchtscherm zorgt voor een luchtdichte afwerking met als gevolg dat de vochtige binnenlucht niet kan indringen in de isolatie. 

  • Condensatie

Lucht bevat steeds een bepaalde hoeveelheid water, namelijk damp. Hoe hoger de temperatuur van de lucht, hoe meer water deze kan bevatten. Bij een maximale hoeveelheid is de lucht verzadigd. Wanneer de temperatuur daalt zit er een te grote hoeveelheid damp in deze lucht en zal deze afgezet worden als water. Dit is condensatie. Deze afkoeling krijgen we het snelst rond koude oppervlaktes: Koudebruggen. Voorbeeld op koude muren, ramen, daken of rondom koepels of deuren. Indien de damp kan indringen in de isolatie zal het vocht condenseren met als gevolg verrotting van het dakgebinte of het isolatiemateriaal, vlekken en een slechte isolatiewaarde. Deze problemen kunnen we vermijden door een dampscherm te plaatsen langs de binnenzijde, dus aan de verwarmde kant.

  • Waarop moet je letten bij het plaatsen van een dampscherm

Er moet zeker veel aandacht besteed worden aan het afdichten van overlappingen tussen de verschillende banen. Je kan dit doen met afdichtingstapes en waterdichte strips aangepast aan het product of merk van het dampscherm dat je gebruikt hebt. Zorg dat het dampscherm overal goed luchtdicht is. Een dampscherm met overal gaten, scheuren of doorboringen van leidingen heeft weinig nut.