07/17/2019

Is mijn huis goed gelegen?

Weet jij al hoe goed jouw buurt scoort? Met de Mobiscore die ingevoerd is door de Vlaamse Overheid kun je zien hoe ‘duurzaam’ de omgeving van jouw woning is.

Wat is een Mobiscore?

De Mobiscore is een online tool die een schaal van 0 tot 10 heeft
Hoe meer voorzieningen je vanuit je huis op een milieuvriendelijkere manier kan bereiken, hoe hoger je Mobiscore. Hierbij wordt er rekening gehouden met de nabijheid van openbaar vervoer, onderwijs, winkels, gezondheidszorg en cultuur. Het is dus voor de hand liggend dat de stadsbewoners een veel betere Mobiscore zullen hebben dan mensen die op het platteland wonen.

Waarom is er een Mobiscore?

De ecologische voetafdruk van Vlamingen is hoger dan die van de inwoners van onze buurlanden. Dit komt vooral door : te hoog huishoudelijk energieverbruik en het hoge aantal voertuig kilometers per inwoner.  Deze laatste reden zouden we dus kunnen verhelpen door ons slimmer te gaan verplaatsen. Door minder verspreid te gaan wonen zullen we ons minder moeten verplaatsen waardoor zal onze ecologische voetafdruk verminderen.

Einddoel: Verdichting van de kernen, met tal van positieve gevolgen: minder versnippering, minder vervuiling en hinder en een hogere biodiversiteit. Kernverdichting zorgt ook voor lagere kosten voor nutsvoorzieningen.

Wat is de kritiek?

Alhoewel de online tool vrijblijvend is hebben 21 Vlaamse gemeentebesturen een motie ondertekend waarin ze bij de Vlaamse overheid aandringen op meer steun voor plattelandsgemeenten en zelfs de mobiscore af te voeren.
Ook op de sociale media kwam er ook een storm van protest, in de eerste plaats van mensen die op het platteland wonen en een slechte score te zien kregen. Ze zijn bezorgd dat de waarde van hun woning zal dalen, vooral doordat veel immobiliënkantoren de Mobiscore al geïntegreerd hebben op hun website.

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) benadrukt ook dat het absoluut niet zijn bedoeling is om binnenkort extra taksen te lanceren op basis van de Mobiscore. "Dat is niet mijn bedoeling, noch die van mijn partij. Het is een sensibiliserende, informerende tool."

 

Bereken hier jouw mobiscore; https://mobiscore.omgeving.vlaanderen.be

 

deiso bvba ecologische voetafdruk deiso bvba
mobiscore deiso bvba
deiso bvba isolatie