04/16/2018

Je zolder opruimen 7 praktische tips.

 

De zolder is bij velen een verzamelplaats waar rommel zich meer en meer opstapelt.  Jammer, want die ruimte kun je best wel creatief gebruiken. Daarbij zorgt rommel voor onrust. Orde in je huis is rust in je hoofd. Tijd dus om de koe bij de hoorns te vatten: Ruim je zolder op!

Je zolder opruimen 7 praktische tips.

 

De zolder is bij velen een verzamelplaats waar rommel zich meer en meer opstapelt. Jammer, want die ruimte kun je best wel creatief gebruiken. Daarbij zorgt rommel voor onrust. Orde in je huis is rust in je hoofd. Tijd dus om de koe bij de hoorns te vatten: Ruim je zolder op!

Lentetijd = opruimtijd. Ik heb het weer te pakken, in het voorjaar krijg ik iedere keer de neiging om te gaan opruimen. Ja, je leest het goed… de neiging. Dit jaar wil ik de zolder aanpakken. Het is al heel wat minder rommelig dan vorig jaar, maar toch wil ik ook hier wat meer stappen kunnen zetten. En dit mag je letterlijk nemen. Op zolder staan spullen die ik nog niet direct weg wil doen maar die ik eigenlijk ook niet nodig heb. Het is zowat een transitzone geworden tussen de kringwinkel, familie en vrienden en anderzijds de rommelmarkt en het containerpark. De spullen die ik ECHT nog ga gebruiken zijn in de minderheid op de zolder.

 

Na 10 jaar aannemer in dakisolatie in West-Vlaanderen te zijn hebben we wel wat gezien op de niet geïsoleerde zolders. Het is echt grappig om es terug te blikken op wat er allemaal op die zolders staat. Zonder hier veel verder over uit te wijden ging het van kunstcollecties, lego verzamelingen naar autowrakken. Spulletjes in overvloed. Maar de top 3 spullen op zolder zou ik benoemen als 1 De kerstboom. 2 Dakpannen en tegels en 3 boeken die nooit meer gelezen zullen worden.

Hieronder enkele tips

Tip nr. 1 - Hou het resultaat voor ogen en stel een doel.

Ik stel me steevast de vraag of ik die spullen überhaupt ooit nog ga gebruiken. Niet of ze nog bruikbaar zijn, want dat is een grote valkuil voor een opgeruimde woning. Heb ik er concrete plannen mee of niet. En wat ook helpt is de vraag of ik deze zou willen verhuizen naar een ander huis. Is dit volmondig neen, dan weet ik wat me te doen staat. En dat is actie ondernemen. Is dit een ja? Dan verdient dit wellicht een mooier plekje in het huis en hoort dit niet thuis op een vochtige zolder.

Tip 2 - Doe het nu.

Ken je ook die spullen op je zolder die je mooi hebt opgeborgen om ze dan later weg te doen? Tenzij het eetbaar is komt er uiteraard niet veel beweging in als je er zelf niet mee aan de slag gaat. Zorg ervoor dat er beweging komt, en doe wat je moet doen. Bel je familie, vrienden of de kringwinkel en maak concrete afspraken. Neem vooral geen genoegen met “ik zal er eens over nadenken”. Liever wat minder opruimen en daadwerkelijk afwerken dan vast te houden aan iets wat je niet meer wenst. Orde in je huis is rust in je hoofd.

Tip 3 - Hoe eet je een olifant op? Inderdaad, hapje per hapje.

hoeft je zolder niet in 1 keer te ledigen, als je bijvoorbeeld elke keer 1 zak, tas of doos vult met spullen die weg kunnen, dan maak je ook mooie vorderingen. Zet een wekkertje om jezelf te dwingen 10 minuten tijd te spenderen aan netheid en orde van je zolder. zal zien wat het teweeg brengt. En ook zal je zien hoe snel je op dreef geraakt om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Meestal zien we de zolder opruimen als een hele klus, maar een hapklare 10 minuten zijn zo om.

Tip 4 - Zet de radio op, of zing zelf.

Alles werkt beter met ritme, muziek bij het klussen is van alle tijden en stimuleert om verder te doen. Om na te denken werkt het voor mij wat minder, maar om actie te ondernemen werkt het altijd als een stimulans. En het resultaat ligt uiteraard bij de actie, met nadenken alleen of de intentie hebben om iets te doen zal er niet veel veranderen.

Tip 5 - Nagels met koppen slaan.

Het lijkt nogal een open deur, maar om één of andere reden liggen er spullen die aan de grond lijken gelijmd. Spullen waarvan je voelt dat het niet simpel is om er afscheid van te nemen. Je kan ze toch ooit nog wel eens nodig hebben, of ze hebben een waarde die je met geld niet kan kopen. Ze staan toch niet in de weg… of nu toch nog niet. Is het praktisch niet onmisbaar of wordt je er net niet helemaal blij van als je er naar kijkt? Opruimen die handel, orde in je huis is rust in je hoofd. En soms moet je zaken gewoon loslaten om plaats te maken en iets nieuws te kunnen vastnemen.

Tip 6 - Durf te dromen.

Heb je een ruime zolder waarvan je weet dat het een mooie meerwaarde kan betekenen voor jezelf en voor je woning. Durf dan te dromen, durf het zaadje te planten en er aandacht aan schenken wat het voor je zou betekenen als deze mooi is afgewerkt, en voorzien van dakisolatie. ( dakisolatie is goedkoper dan de meeste mensen denken ). Dit dromen gaat makkelijker als het een lege ruimte betreft dus dit kan ook een goeie motivatie zijn om tijd in te plannen om aan de slag te gaan.

Tip 7 - Maak van de klus een feestje.

Kun je het niet alleen? Schakel dan hulp in, regel een bijeenkomst van een aantal vrienden of bel je familie. Een klein hapje en een drankje is gezellig. En als je dan vraagt om even te helpen zal dit met veel plezier orde komen. Anderzijds kun je er ook voor betalen, en of rekenen op de hulpvaardige aannemer die komt dakisolatie plaatsen vanuit Roeselare die nu toevallig dakisolatie Deiso heet.