09/23/2017

We weten allemaal hoe een schoorsteen werkt: Warme lucht stijgt, en voert de rook af door het dak.  Het vacuüm trekt koele lucht aan ter hoogte van de haard om de vlammen te voeden.  De meeste mensen zijn het ermee eens dat haarden knus en gezellig zijn, en veel bijdragen aan de sfeer in huis, maar de term “schoorsteen effect” is ook het principe van luchtlekken in uw woning en hoe deze op hun beurt de woning tochtig maken.

Kieren in de woning zorgen ervoor dat lucht beweegt van beneden naar boven.

Het schoorsteen effect, zoals toegepast in het warmen en koelen van een woning.  Verklaart hoe in de winter de verwarmde lucht door de kieren in het dak en de bovenste verdieping koude lucht aantrekken door drukverschillen, ontstaan door een lagere temperatuur. In de zomer wordt dit proces omgekeerd.  Hoe hoger de woning, hoe meer het schoorsteen effect optreed; hoe hoger de woning, hoe meer druk er optreed en lucht aangetrokken wordt door kieren.

Kieren dichten zal het schoorsteeneffect verminderen.

Als de vervanging van verwarmingstoestel niet aan de gewenste energiebesparing voldoet, of de woning voelt tochtig en oncomfortabel aan, dan komt dit hoogstwaarschijnlijk door kieren in de woning. Een ervaren energiedeskundige kan u helpen deze gebruikelijke “probleem punten” te detecteren om er zeker van te zijn dat uw huis letterlijk geen geld lekt.

Een warmtescan met thermografische camera duid de luchtlekken aan.

Voor je alle kieren kunt dichten, moet je ze eerst vinden.  Omdat lucht onzichtbaar is, is het moeilijk om exact de kieren in de woning te vinden.  Bij Deiso gebruiken we ( op aanvraag ) deze thermografische camera om tijdens het plaatsbezoek de minder voor de hand liggende luchtlekken te detecteren.