12/28/2019

Minder energie verbruiken door isoleren is ondertussen een veelgebruikt fenomeen. Het komt niet alleen het milieu ten goede maar ook op lange termijn uw portemonnee.

De Vlaamse overheid heeft dan ook de ambitieuze doelstelling om elke Vlaamse woning energiezuinig te maken. Om die doelstelling te behalen hebben ze het energierenovatieprogramma 2020 opgesteld. Deze stelt dat alle woningen die te koop of te huur worden aangeboden verplicht zijn om een minimale R-waarde van 0,75 m²K/W te hebben.


Maar een huis isoleren vergt natuurlijk wel een financiële inspanning, die kosten kunnen deels verlicht worden door de energiepremies. Deze premies worden toegekend via de netwerkbeheerder. De grootte van deze premies hangt van verschillende factoren af.
Zo zijn er verschillende premies voor onder meer dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, warmtepomp, zonne- of warmtepomp boiler.
Je kan ook een totaalrenovatiebonus krijgen, deze kun je krijgen door 3 van vorig opgesomde investeringen in te voeren binnen een periode van 5jaar. Deze kan 1250 tot 4750 euro opleveren.

 

Doe-het-zelf?

Het lijkt een goed idee om zelf de handen uit de mouwen te steken en uw huis verder te renoveren, maar bespaart u daar wel degelijk mee? Das de grote vraag.
Om te beginnen hebben gecertificeerde bedrijven meer ervaring. Ze weten dus precies hoeveel materiaal ze nodig hebben en zullen als gevolg geen onnodig afval overhouden. Daarbij krijgen zij kortingen op het isolatiemateriaal als bedrijf, waarbij je geld kan uitsparen. Daarnaast kun je snel schade aan je huis brengen als het fout is geplaatst door bijvoorbeeld vochtvorming.

Tenslotte krijgt u alleen bij dakisolatie een premie gegeven, en zelfs dit blijft minder dan als je het via een aannemer doet. Ter vergelijking: dakisolatie via aannemer brengt 4 €/m² op, dakisolatie doe-het-zelf maar 2 €/m². Dat is dus maar de helft van de premie.
Bij Deiso kunt u hier meer informatie over opvragen. 

Wat wijzigt er?

Het aanbod van de verschillende energiepremies blijft in 2020 gelijk aan het aanbod van 2019. Ook aan de premievoorwaarden verandert er voorlopig niets. De belangrijkste verschillen ten opzichte van 2019 zijn te vinden in de premiebedragen voor hogerendementsbeglazing en een warmtepompboiler (via aannemer).
We zien een daling van de premie voor beglazing van 10 naar 8 euro per m² en een daling van de premie voor een warmtepompboiler van 400 naar 300 euro.

Bereken uw energiewinst

Met volgende link, aangeboden door de Vlaamse overheid zelf kunt u berekenen hoeveel energiewinst je kan krijgen door de verschillende energiebesparende maatregelen. (vanaf 2020) : https://www.energiesparen.be/energiewinst

dakisolatie besparen deiso bvba 2020
deiso isolatie premies 2020 deiso bvba
isolatie deiso bvba