06/06/2017

Onlangs besliste Donald Trump om met de VS uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Kan dit eigenlijk wel? Dat vraag ik me af.Zijn de Verenigde Staten nu zo belangrijk voor dit akkoord is de tweede vraag die ik me stelde en blijkt dat ze voor 14% verantwoordelijk zijn voor de totale CO2-uitstoot.

Het kan maar dit proces kan wel vier jaar duren. Dit is de reden waarom Obama het klimaatakkoord wilde goedgekeurd krijgen voor zijn machtsoverdracht. In de tussentijd zal Amerika wel aan de internationale verplichtingen moeten voldoen. Ze zullen moeten blijven gedetailleerd rapporteren over de uitstoot van hun broeikasgassen en de evolutie die ze maken hieromtrent.

Zijn de Verenigde Staten nu zo belangrijk voor dit akkoord is de tweede vraag die ik me stelde en blijkt dat ze voor 14% verantwoordelijk zijn voor de totale CO2-uitstoot.

Hiermee staan ze op de 2e plaats na China. In het klimaatakkoord van Parijs beloofde de VS zelfs 21% vermindering van hun CO2-uitstoot. 

Ze zijn dus een heel belangrijke speler  in het akkoord. 

Het maakt voor het klimaat wellicht weinig uit wat Donald Trump beslist maar spijtig genoeg zal er opnieuw heel wat kostbare tijd verloren gaan en ondertussen blijft ons klimaat opwarmen.